Materialen

PLA Plastic (Polylactic Acid) filament

PLA is gemaakt van zetmeelrijke planten zoals suikerbieten, maïs en tarwe. Het is hierdoor een biologisch product wat een stuk milieuvriendelijker is dan ABS. Dit materiaal geef een zoete lucht af tijdens het printen wat lang niet zo storend is dan de lucht van verbrand plastic. PLA is een handig materiaal wat op lagere temperaturen dan ABS geprint kan worden, zonder een verwarmde ondergrond. Het is zeer geschikt voor fijn detail en decoratieve prints. Wat ook opvalt is dat sommige PLA soorten glansen en ABS een meer matte uitstraling heeft. PLA wordt ook wel gezien als de filament voor de beginnende 3D printer.

ABS Plastic (Acrylonitrile Butadiene Styrene) filament

ABS wordt gemaakt van producten uit aardolie en is daarom een stuk minder milieuvriendelijk dan PLA. Het heeft een hogere smelttemperatuur en moet op een verhit bed worden geprint, anders krult het omhoog. Het is daar in tegen wel sterker en harder dan PLA plastic. ABS wordt door deze eigenschappen veelal gebruikt door bedrijven. Dit komt omdat het een langere levensduur heeft en wat ik al zei sterker is. Omdat ABS een op aardolie gebaseerde plastic is, is het niet veilig om het te gebruiken voor producten die met levensmiddelen in contact kunnen komen.

PP (Polypropyleen)

Het PP (polypropyleen) is duurzaam granulaat. Het beschikt over een hoge taaiheid, uitzonderlijke vermoeidheidsbestendigheid en lage wrijving. Het granulaat beschikt ook over een goede chemische, temperatuur- en elektrische weerstand. PP is een van de meest gebruikte kunststoffen wereldwijd. Van elektrische componenten tot levende scharnieren is PP het go-to materiaal voor prototyping en eindgebruik producten.
Onze printers met PP maken geen gebruik van filamenten, maar deze printers zijn uitgerust met extruders die direct granulaat kunnen verwerken.